Węglowodany złożone
Węglowodany złożone są obok węglowodanów prostych jednym z głównych rodzajów cukrów. Charakteryzują się one tym, że po przeniknięciu do układu pokarmowego nie są od razu pochłaniane przez kosmki jelitowe do krwi, lecz przenikają do krwiobiegu stopniowo. Złożone węglowodany wymagają dłuższego czasu trawienia. Węglowodany złożone zgodnie z zaleceniami dietetyków powinny być podstawowym źródłem energii. Poleca się ich spożywanie zwłaszcza na śniadanie, ponieważ dostarczają one stopniowo cukrów prostych, które są wykorzystywane do produkcji energii. Węglowodany złożone spożywane w nadmiarze mogą przyczynić się do przybierania na wadze. Dlatego też poleca się wybieranie produktów, które oprócz węglowodanów złożonych zawierają błonnik. Włókno błonnikowe dodatkowo wypełnia żołądek przedłużając uczucie sytości oraz spowalnia tempo przyswajania węglowodanów przez organizm. W ten sposób można uniknąć negatywnego wpływu cukrów na sylwetkę oraz zachować stabilny poziom glukozy we krwi.