DOMOWA CZEKOLADA
Mało kto nie jest fanem czekolady. Jemy ją chętnie i najchętniej w dużych ilościach. Dlaczego więc nie robić czekolady samodzielnie, we własnej kuchni? Może brzmi to abstrakcyjnie, jednak w rzeczywistości jest to czekolada bardzo łatwa do przyrządzenia. Wystarczą odpowiednie produkty i blacha, na którą możemy wylać gotową masę. Nie będzie to czekolada identyczna jak w sklepie, jednak słodsza i długim terminie przydatności do spożycia.
Aby ją przyrządzić potrzeba mleka w proszku, szklanki cukru, ¾ margaryny, szklanki wody i pięciu łyżek gorzkiego kakao. Jeśli wolimy białą czekoladę od ciemnej kakao zastępujemy cukrem pudrem. Biała czekolada będzie jeszcze słodsza.
Składniki trzeba połączyć w miękką, dającą się formować masę co zaczyna się od roztopienia margaryny razem z cukrem na małym ogniu. Następnie dodaje się wodę oraz mleko w proszku z kakao. Wszystko trzeba intensywnie mieszać aż masa stanie się jednolita i gotowa do wylania na blachę albo do dowolnej formy. Pachnie przyjemnie i kusi smakiem, jednak powinna stężeć. Najlepsza jest po odstaniu od dwóch do trzech dni, jednak jej dużą zaletą jest, że nawet po kilku tygodniach nadal zachowuje swój smak oraz dobrą konsystencję.