Awokado w jadłospisie
Awokado jest cennym źródłem lipazy, czyli enzymu rozkładającego tłuszcz. Warto zatem wprowadzić je do jadłospisu zwłaszcza w okresie odchudzania. Lipaza uczestniczy w procesie spalania tłuszczów, a im jest jej więcej, tym proces przebiega sprawniej. Lipazy są syntetyzowane przez wątrobę oraz aktywowane przez hormony, w tym m.in. glukagon i noradrenalinę. Powodują one rozpad cząsteczek tłuszczu na kwasy tłuszczowe i glicerol. Systematyczne spożywanie awokado w warunkach ujemnego bilansu energetycznego może skutecznie zapobiegać niedoborowi enzymu oraz przyspieszać proces spalania tkanki tłuszczowej. Ujemny bilans energetyczny można uzyskać poprzez zwiększenie aktywności fizycznej bez zmiany diety, albo poprzez aktywność fizyczną i nieznaczne obniżenie kaloryczności posiłków. Awokado powinno znaleźć się w jadłospisie także z uwagi na wysoką zawartość cennych kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowej pracy organizmu.