JAK JEŚĆ W CIĄŻY
Ciąża to specyficzny czas dla kobiety. Musi wówczas uważać na wiele rzeczy oraz zainteresować się bardziej tym co je. To co będzie spożywać matka w naturalny sposób będzie również pokarmem dziecka. Warto więc zadbać aby dieta w ciągu tych dziewięciu miesięcy była zrównoważona i bogata w składniki odżywcze. Oznacza to, że należy jeść po trochu wszystkiego co ma składniki potrzebne matce i dziecku, nie wolno się odchudzać, ale też należy odrzucić hasło, że w ciąży je się podwójnie. Nie jest to bowiem prawda.
W ciąży należy jeść trochę więcej niż przed nią, np. trzy kanapki na śniadanie, zamiast dwóch. Nie tylko będzie to wystarczające, ale sprawi że i dziecko nie będzie za duże, i matka nie będzie zmagała się po porodzie ze zbędnymi kilogramami.
Nie powinno się odrzucać makaronów ani chleba. Jedno i drugie zawiera dużo błonnika, który poprawia pracę jelit. Najlepiej włączyć do diety także płatki owsiane, które zapobiegają zaparciom. Podobne działanie mają warzywa, które można jeść bez żadnych ograniczeń.
Z owocami, chociaż zdrowymi, sytuacja jest bardziej skomplikowana. Trzeba je nieco ograniczać i lepiej unikać owoców egzotycznych. W czasie ciąży hormony działają inaczej niż dotychczas i łatwo o uczulenie zarówno matki, jak i dziecka.