Zapraszamy
Jak ważne jest nasze zdrowie i odżywianie wie każdy człowiek który dba o siebie i swoją rodzinę. Nie są to sprawy banalne. Każdy z nas chciałbym długo żyć i być zdrowym. To nie tylko nasze szczęście ale naszej rodziny. Pocieszające jest to, że w ostatnich latach rozwija się kultura zdrowego odżywiania i uprawiania sportu. To daje radość dla lekarzy i ludzi zajmujących się zdrowiem. Staramy się gotować i jeść rzeczy nie przetworzone. Rozwijają się kluby sportowe i karty sportowe które powodują że Polacy chętnie uprawiają sporty. Na naszej stronie znajdziesz porady przede wszystkim dotyczące zdrowia i rozsądnego odżywiania.

Produkty polskie chronione prawem unijnym

Polska niewątpliwie, jeśli chodzi o kuchnię, ma się czym poszczycić. I chodzi tutaj bynajmniej nie tylko o wyjątkowe smaki polskiej kuchni, o specjalne potrawy przyrządzane tylko w naszym kraju, o tajne przepisy znane tylko nam, czy przyprawy, które niewątpliwie w wyjątkowy sposób poprawiają jakość pożywienia. Mamy się czym chwalić, bowiem jesteśmy właścicielami produktów, które chronione są prawem unijnym ze względu na ich wyjątkowość, unikalność i szczególny smak, kojarzony z regionami Polski. Jakie to produkty i na co warto zwrócić uwagę?

Oscypek – jest to twardy, wędzony ser przygotowywany z mleka owczego. Charakterystyczny dla polskich gór, głównie Podhala. Produkt typowo regionalny, kojarzony z Góralami. Rozpowszechniony w całej Polsce, a także w całej Europie. Na listę chronionych produktów przez prawo unijne dostał się w 2007 roku i teraz zabronione jest używanie nazwy oscypek do innych rodzajów serów, bowiem aby coś mogło nazywać się oscypkiem, musi być produktem wykonywanym przez Górali, z odpowiednią proporcją mleka.

Bryndza Podhalańska – jest to pierwszy produkt polski, który ostał zarejestrowany jako regionalny przez Komisję Europejską. Zgodnie z prawem obowiązującym w całej Unii Europjskiej, bryndza to produkt spożywczy, który może być wytwarzany tylko w wyznaczonym przez dokument regionie Polski. Bryndza to miękki ser podpuszczkowy wykonywany z mleka owczego. Jest to tradycyjny wyrób spożywczy wyrabiany na Podhalu.

Chleb prądnicki – jest to tradycyjny chleb żytni, którzy wytwarza się na terenie Krakowa. Produkowany jest w formie dużych bochenków, czasem nawet czternastokilowych. Jest produktem o chronionym oznaczeniu geograficznym w Unii Europejskiej. Jest chlebem ciemnym, który produkuje się na dojrzałym kwasie żytnim. Wytwarzany jest w dwóch różnych kształtach – owalnym i okrągłym.

Skomentuj materiał

Musisz być zalogowany żeby móc skomentować.

Krótko o nas
W ostatnim czasie gotowanie stało się bardzo modne. Nie tylko ze względu na fakt, że chcemy się zdrowo odżywiać, ale także ze względu na zdrowy styl życia i modę. Tak jak kiedyś po programie taniec z gwiazdami ludzie zaczęli uczyć się tańczyć i chodzić na kursy, tak teraz po programie masterchef i wielu innych programach kulinarny pół narodu uczy się gotować. Można to odebrać jako pozytywny sygnał. Taka kultura wychowania i nauka jest istotna dla każdego człowieka od najmłodszych lat. Nawet dla dziecka jest to istotne gdyż tylko tam możemy mu wpoić jedzenie w domu czy zdrowie kanapki a nie fastfoody. Problem ten tyczy się szczególnie osób dorosłych które nie zdrowo jedzą i prowadzą tryb życia w pospiechu. Dzięki naszej stronie, a także każdej innej w tej tematyce staramy się wpoić te zasady.
Sonda

Jak się odchudzasz?

Zobacz wyniki

Loading ... Loading ...