NIEDOCENIONA BRUKSELKA
Specyficzny smak i jeszcze bardziej specyficzny zapach to cechy charakterystyczne brukselki. Przez te dwie cechy nie jest szczególnie popularna i więcej osób krzywi się na jej widok niż wzdycha z zachwytem.
Brukselka pochodzi z Belgii, w której uprawiana jest od wieków ciesząc się niesłabnącą popularnością. W Polsce jada się ją zazwyczaj z mrożonek, chociaż w sezonie korzysta się również ze świeżych upraw. Powoli zdobywa popularność, ponieważ często jest polecana do diet oraz w różnych programach kulinarnych jako zgrabny, lekki dodatek. Niezależnie od tego co dodaje jej popularności – to dobrze. Brukselka jest, bowiem bardzo dobrym źródłem witamin różnego rodzaju: grupy B, K, oraz beta-karotenu. Beta-karoten jest zmieniany w organizmie na witaminę A, cenną do wspomagania oraz ochrony wzroku. Duża ilość witaminy C sprawia, że wpływa dobrze zarówno na odporność jak i zbijanie złego cholesterolu. Zawiera również związki azotowe, dzięki którym może usuwać nadmiar estrogenu z organizmu. Jest to szczególnie istotne dla kobiet, ponieważ sprzyja ochronie przed nowotworami związanymi z gospodarką hormonalną. Brukselkę można podawać zarówno jako dodatek do mięsa, jeść samą z bułką tartą albo wrzucać do zup.