Posts Tagged ‘dobry protetyk w Kołobrzegu’
Awokado w jadłospisie
Awokado jest cennym źródłem lipazy, czyli enzymu rozkładającego tłuszcz. Warto zatem wprowadzić je do jadłospisu zwłaszcza w okresie odchudzania. Lipaza uczestniczy w procesie spalania tłuszczów, a im jest jej więcej, tym proces przebiega sprawniej. Lipazy są syntetyzowane przez wątrobę oraz aktywowane przez hormony, w tym m.in. glukagon i noradrenalinę. Powodują one rozpad cząsteczek tłuszczu na kwasy tłuszczowe i glicerol. Systematyczne spożywanie awokado w warunkach ujemnego bilansu energetycznego może skutecznie zapobiegać niedoborowi enzymu oraz przyspieszać proces spalania tkanki tłuszczowej. Ujemny bilans energetyczny można uzyskać poprzez zwiększenie aktywn
Odchudzanie bez efektu jo – jo
Odchudzanie bez efektu jo – jo jest możliwe, ale wymaga przestrzegania określonych zasad. Częstym błędem popełnianym przez osoby odchudzające się jest zbyt duże zmniejszenie spożycia kalorii na początku procesu odchudzania. Zauważalny spadek wagi nastąpi w ciągu pierwszych tygodni diety odchudzającej już po zmniejszeniu spożycia kalorii o około 300 – 500 kcal. Prostym, ale nie zawsze dobrym sposobem na osiągnięcie ujemnego deficytu kalorii jest zrezygnowanie z kolacji. Dietetycy tego nie pochwalają, ale wspomniany sposób przynosi dość dobre rezultaty. Pewnym krytycznym punktem jest brak dalszego zmniejszania się masy ciała mimo przestrzegania diety. Należy pami
PIECZEŃ RZYMSKA
Rzadko przygotowywana, ponieważ jest czasochłonna, jednak zawsze smakuje tak samo. Zarówno jaki danie obiadowe z sosem, jak i plasterki na kanapki. Pieczeń rzymska jest nieco czasochłonna do przygotowania. Wymaga sporej ilości mięsa mielonego, przypraw, bułki tartej oraz jajek, które będą stanowiły nadzienie. Mięso trzeba odpowiednie przygotować, a następnie wyłożyć do formy lub na folię do pieczenia, w którą zostanie zawinięta. W przygotowanym mięsie wyłożonym na folię lub blachę układamy ugotowane wcześniej jajka. Okrywamy je mięsem i tak przygotowaną pieczeń wkładamy do piekarnika. Najczęstszym problemem w przygotowaniu tej pieczeni jest jej pękanie w tra