Posts Tagged ‘dobry protetyk w KoÅ‚obrzegu’
Awokado w jadłospisie
Awokado jest cennym źródłem lipazy, czyli enzymu rozkładającego tłuszcz. Warto zatem wprowadzić je do jadłospisu zwłaszcza w okresie odchudzania. Lipaza uczestniczy w procesie spalania tłuszczów, a im jest jej więcej, tym proces przebiega sprawniej. Lipazy są syntetyzowane przez wątrobę oraz aktywowane przez hormony, w tym m.in. glukagon i noradrenalinę. Powodują one rozpad cząsteczek tłuszczu na kwasy tłuszczowe i glicerol. Systematyczne spożywanie awokado w warunkach ujemnego bilansu energetycznego może skutecznie zapobiegać niedoborowi enzymu oraz przyspieszać proces spalania tkanki tłuszczowej. Ujemny bilans energetyczny można uzyskać poprzez zwiększenie aktywn
Odchudzanie bez efektu jo – jo
Odchudzanie bez efektu jo – jo jest możliwe, ale wymaga przestrzegania okreÅ›lonych zasad. CzÄ™stym błędem popeÅ‚nianym przez osoby odchudzajÄ…ce siÄ™ jest zbyt duże zmniejszenie spożycia kalorii na poczÄ…tku procesu odchudzania. Zauważalny spadek wagi nastÄ…pi w ciÄ…gu pierwszych tygodni diety odchudzajÄ…cej już po zmniejszeniu spożycia kalorii o okoÅ‚o 300 – 500 kcal. Prostym, ale nie zawsze dobrym sposobem na osiÄ…gniÄ™cie ujemnego deficytu kalorii jest zrezygnowanie z kolacji. Dietetycy tego nie pochwalajÄ…, ale wspomniany sposób przynosi dość dobre rezultaty. Pewnym krytycznym punktem jest brak dalszego zmniejszania siÄ™ masy ciaÅ‚a mimo przestrzegania diety. Należy pamiÄ
PIECZEŃ RZYMSKA
Rzadko przygotowywana, ponieważ jest czasochłonna, jednak zawsze smakuje tak samo. Zarówno jaki danie obiadowe z sosem, jak i plasterki na kanapki. Pieczeń rzymska jest nieco czasochłonna do przygotowania. Wymaga sporej ilości mięsa mielonego, przypraw, bułki tartej oraz jajek, które będą stanowiły nadzienie. Mięso trzeba odpowiednie przygotować, a następnie wyłożyć do formy lub na folię do pieczenia, w którą zostanie zawinięta. W przygotowanym mięsie wyłożonym na folię lub blachę układamy ugotowane wcześniej jajka. Okrywamy je mięsem i tak przygotowaną pieczeń wkładamy do piekarnika. Najczęstszym problemem w przygotowaniu tej pieczeni jest jej pękanie w tra