SÓL A WAGA
Sól razem z pieprzem to najpopularniejsze przyprawy jakie można dodawać do potraw. O ile co do pieprzu rzadko są jakieś pretensje, o tyle do soli bardzo często. Nazywana jest białą śmiercią, na równi z czystym cukrem. Najlepiej nie dodawać jej za dużo, jednak nie wolno też z niej całkowicie rezygnować.
Wbrew opiniom o jej szkodliwości dla zdrowia, jest także niezbędna organizmowi, podobnie jak tłuszcz. Z tego powodu nie można całkowicie z niej zrezygnować. Warto przyjrzeć się produktom, które bez soli są mało jadalne i tym, które bez tej przyprawy nie tracą swojego smaku. Makarony, ryże, kasze chociaż w instrukcjach przygotowania mają wskazanie: łyżeczka soli, są jadane zazwyczaj z sosami. W związku z tym sos podkreśla ich smak i dodatkowa sól jest całkowicie zbędna.
Mięsa lepiej solić, chyba że ktoś nie lubi, wówczas nie należy się zmuszać do niczego ani w jedną, ani w drugą stronę. Trzeba pamiętać, że sól zatrzymuje wodę, więc jej za duża ilość w organizmie sprawia, że ciało jest pulchniejsze i bardziej wzdęte. Stopniowe ograniczenie soli wpłynie też na wagę, która zacznie spadać. Najpierw o zatrzymywaną w ciele wodę, a następnie o zbędny tłuszczyk.