Zapraszamy
Jak ważne jest nasze zdrowie i odżywianie wie każdy człowiek który dba o siebie i swoją rodzinę. Nie są to sprawy banalne. Każdy z nas chciałbym długo żyć i być zdrowym. To nie tylko nasze szczęście ale naszej rodziny. Pocieszające jest to, że w ostatnich latach rozwija się kultura zdrowego odżywiania i uprawiania sportu. To daje radość dla lekarzy i ludzi zajmujących się zdrowiem. Staramy się gotować i jeść rzeczy nie przetworzone. Rozwijają się kluby sportowe i karty sportowe które powodują że Polacy chętnie uprawiają sporty. Na naszej stronie znajdziesz porady przede wszystkim dotyczące zdrowia i rozsądnego odżywiania. Orientalny masaż Warszawa - polecamy.

Produkty polskie chronione prawem unijnym cz. 2

W Polsce wiele produktów zostało oznaczonych ze względu na pochodzenie geograficzne produktów rolnych w Unii Europejskiej. Jest to specjalny system ochrony regionalnych produktów rolnych w Unii Europejskiej, którego głównym celem jest ochrona nazw tych produktów i zapewnienie ich autentyczności. Dotyczy wyrobów wytwarzanych na określonym obszarze w sposób tradycyjny. W Polsce jest kilkanaście takich produktów objętych tą ochroną.

Andruty kaliskie – są to lekko słodkie, cienkie wafle, które są wypiekane od początków XIX wieku w Kaliszu i Kaliskiem, stanowią więc produkt tradycyjny, produkt będący wizytówką danego regionu. Zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w 2005 roku, zaś w 2009 roku zostały wpisane na listę produktów regionalnych o Chronionym Oznaczeniu Geograficznym, są więc chronione prawem unijnym.

Obwarzanek krakowski – jest to pieczywo o średnicy kilkunastu centymetrów, z dodatkiem posypki w formie maku, soli, sezamu czy zapiekanego sera. Jest to jeden z wielu symboli Krakowa. To kolejny produkt o chronionym oznaczeniu geograficznym w Unii Europejskiej. Przybiera formę pierścienia, albo plecionki i ma kolor od jasnozłocistego do jasnobrązowego, z wyraźnym połyskiem.

Rogal świętomarciński – jest to wyjątkowy rogal z nadzieniem z białego maku tradycyjnie przygotowywany w Poznaniu, a także w większości  powiatów województwa wielkopolskiego. Pieczony głównie z okazji dnia św. Marcina przypadającego na 11 listopada. Nazwa tego wyjątkowego rogala została wpisana do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej.

Skomentuj materiał

Musisz być zalogowany żeby móc skomentować.

Krótko o nas
W ostatnim czasie gotowanie stało się bardzo modne. Nie tylko ze względu na fakt, że chcemy się zdrowo odżywiać, ale także ze względu na zdrowy styl życia i modę. Tak jak kiedyś po programie taniec z gwiazdami ludzie zaczęli uczyć się tańczyć i chodzić na kursy, tak teraz po programie masterchef i wielu innych programach kulinarny pół narodu uczy się gotować. Można to odebrać jako pozytywny sygnał. Taka kultura wychowania i nauka jest istotna dla każdego człowieka od najmłodszych lat. Nawet dla dziecka jest to istotne gdyż tylko tam możemy mu wpoić jedzenie w domu czy zdrowie kanapki a nie fastfoody. Problem ten tyczy się szczególnie osób dorosłych które nie zdrowo jedzą i prowadzą tryb życia w pospiechu. Dzięki naszej stronie, a także każdej innej w tej tematyce staramy się wpoić te zasady.
Sonda

Jak się odchudzasz?

Zobacz wyniki

Loading ... Loading ...