Produkty polskie chronione prawem unijnym cz. 2
W Polsce wiele produktów zostało oznaczonych ze względu na pochodzenie geograficzne produktów rolnych w Unii Europejskiej. Jest to specjalny system ochrony regionalnych produktów rolnych w Unii Europejskiej, którego głównym celem jest ochrona nazw tych produktów i zapewnienie ich autentyczności. Dotyczy wyrobów wytwarzanych na określonym obszarze w sposób tradycyjny. W Polsce jest kilkanaście takich produktów objętych tą ochroną.
Andruty kaliskie – są to lekko słodkie, cienkie wafle, które są wypiekane od początków XIX wieku w Kaliszu i Kaliskiem, stanowią więc produkt tradycyjny, produkt będący wizytówką danego regionu. Zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w 2005 roku, zaś w 2009 roku zostały wpisane na listę produktów regionalnych o Chronionym Oznaczeniu Geograficznym, są więc chronione prawem unijnym.
Obwarzanek krakowski – jest to pieczywo o średnicy kilkunastu centymetrów, z dodatkiem posypki w formie maku, soli, sezamu czy zapiekanego sera. Jest to jeden z wielu symboli Krakowa. To kolejny produkt o chronionym oznaczeniu geograficznym w Unii Europejskiej. Przybiera formę pierścienia, albo plecionki i ma kolor od jasnozłocistego do jasnobrązowego, z wyraźnym połyskiem.
Rogal świętomarciński – jest to wyjątkowy rogal z nadzieniem z białego maku tradycyjnie przygotowywany w Poznaniu, a także w większości powiatów województwa wielkopolskiego. Pieczony głównie z okazji dnia św. Marcina przypadającego na 11 listopada. Nazwa tego wyjątkowego rogala została wpisana do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej.