JAK PRZECHOWYWAĆ JEDZENIE?
Zazwyczaj po przyjściu z zakupów pierwszą myślą jest: jak wszystko zmieścić w lodówce. Jednak kupujemy wiele produktów spożywczych i nie wszystkie koniecznie muszą być przechowywane w chłodnej temperaturze. Nabiał oraz mięso nie pozostawiają wątpliwości, choć kartony mleka – nieotwarte – mogą spokojnie stać w szafce, nie w lodówce. Do niej można je przełożyć dopiero po otwarciu. Tak samo z warzywami. Trzymane w lodówce tracą swoją świeżość, a na skórce mogą pojawić się plamki, więc lepiej trzymać je w specjalnie do tego przeznaczonym miejscu w kuchni. Dopiero gdy zostaną napoczęte należy włożyć je do lodówki, inaczej zaczną przyciągać drobne muszki.
Jeśli chcemy na dłużej zachować świeżość warzyw takich jak rzodkiewka, wówczas zaraz po zakupie należy obciąć liście, umyć rzodkiewki i przygotować niewielki pojemnik z chłodną wodą. Wrzucamy do niego rzodkiewkę i tak wkładamy do lodówki. Dzięki ciągłej obecności wody warzywo zachowa swoją jędrność, nie pomarszczy się ani nie skurczy.
W przypadku owoców, jeśli nie jest to konieczność nie powinny być w lodówce, najlepiej trzymać je w wiklinowym koszyku.