SMAK Z NARNII
Miłośnicy filmu „Opowieści z Narnii” pamiętają scenę gdy zła królowa częstuje jednego z chłopców czerwonym przysmakiem. Wygląda on smakowicie na ekranie i jest smaczny w rzeczywistości. Rachatłukum, bo o nim mowa to tak naprawdę nie potrawa z magicznej krainy, lecz z regionu Turcji i Grecji. Wyrabiany jest ze skrobi ziemniaczanej i cukru, przypomina galaretkę, ale jest od niej o wiele słodszy i nadaje się do gryzienia. W niektórych wersjach jest twardszy w innych dosłownie rozpływa się w ustach. W sklepach przysmak ten bywa bardzo drogi, dlatego zamiast przepłacać można zrobić go samodzielnie.
Wystarczy mieć skrobię ziemniaczaną, wodę, cukier oraz sok o smaku, który najbardziej nam pasuje i który doda słodkości oraz koloru rachatłukum. Sok malinowy nada słodyczom ładny, rubinowy kolor.
Sok i cukier zagotować aż do powstania gęstego syropu. Natomiast wodę zmieszać dokładnie ze skrobią ziemniaczaną, po czym dodać do gęstego syropu i ciągle na ogniu mieszać aż do powstania jednolitej, gęstej masy. Wylać masę na płaską powierzchnię, na której może spokojnie tężeć. Gdy już będzie twarda, pokroić w kostki, które można zjeść od razu albo obtoczone w cukrze pudrze, który sprawi, że deser będzie jeszcze słodszy.