KAPUSTA W DIECIE
O diecie kapuścianej, zwanej także dietą Kwaśniewskiego, było swego czasu głośno w Polsce. Obecnie boom na nią nieco ucichł, a szkoda. Jest to bowiem dieta, która ma dobre właściwości zarówno jeśli chodzi o utratę wagi, jak i ogólny wpływ na stan zdrowia. Jedynym jej minusem może być fakt, że nie należy stosować jej dłużej niż siedem dni. Jest to spowodowane tym, że dieta ograniczona jest głównie do jednego składnika przez co jej dłuższe stosowanie mogłoby wycieńczyć organizm.
Podstawą diety jest znana wszystkim dieta kapuściana. Można ją ugotować z różnych rodzajów kapusty, jednak najlepsza jest włoska albo biała, w zależności od tego którą woli osoba odchudzająca się. Na początku diety, przez pierwsze dwa dni zupa jest jedynym posiłkiem. Można ją wówczas jeść bez ograniczeń. Można dodać do niej marchewki, przygotować jako krem, wedle uznania. Stopniowo do diety dodaje się inne produkty, z zastrzeżeniem jednak, że wszystkie one muszą być chude. Chude mięso, nabiał, można dodać również jajko, lecz nie codziennie. Taką dietę należy stosować przez siedem dni. Znacznie poprawia ona nie tylko wagę, ale również oczyszcza jelita. U niektórych osób oczyszczanie to może działać gwałtownie, więc należy obserwować swoje ciało i jeśli kapusta wywołuje ostre stany biegunkowe, przerwać odchudzanie w ten sposób.