Kuchnia meksykańska
Meksykańska kuchnia słynie przede wszystkim z temperamentu. Stawia się tutaj na ostry, słodko-kwaśny smak, który podbija serca turystów z całego świata. To właśnie tutaj można spotkać się ze smakami, których nie doświadczy się nigdzie indziej, bowiem kuchnia meksykańska jest przede wszystkim wyjątkowa i kiedy raz się jej zasmakuje, często się do niej wraca.
To właśnie tutaj narodziła się tortilla. Przygotowywana w tradycyjny sposób stanowi zaczątek najsmaczniejszych potraw. Podawana z kurczakiem bądź jagnięciną stanowi podstawową potrawę meksykańską. Jednak najważniejszą rolę ogrywają tutaj przyprawy. Szczególnie zaś połączenie ostrych i słodkich smaków, dzięki czemu doznania kulinarne są jeszcze intensywniejsze niż dotychczas. Do tego dochodzą również wyjątkowe warzywa i nierzadko owoce mające na celu podkreślić finezję smaku. Bez papryki ciężko wyobrazić sobie jakiekolwiek danie. Podobnie jak bez fasoli, która przyrządzana jest tutaj na różne sposoby. Fasola bowiem to nie tylko dodatek do potraw, fasola to potrawa sama w sobie. Przyrządzana w formie zupy, w formie farszu, a także wykorzystywana do sałatek, bądź do tortilli. Stanowi jeden z narodowych produktów Meksyku.
No i grzechem byłoby nie wspomnieć o chili. Wyjątkowa mięsna potrawa, która poprzez swój ostry smak i wyjątkowy temperament smaków powraca do każdego, kto choć raz jej spróbował. Meksykańska chili to bowiem nie tylko potrawa czy danie, ale to przede wszystkim wyjątkowy meksykański smak i kwintesencja meksykańskiej kuchni.