OTRĘBY OWSIANE
Mało jest dzieci, które lubią płatki owsiane podawane na śniadanie, dlatego większość z nas ma do nich długo uraz krzywiąc się na samą myśl. Dobrze jest jednak zmienić myślenie o nich jako o czymś niesmaczny, ponieważ są wyjątkowo zdrowym składnikiem. Włączenie ich do diety przynosi same korzyści zdrowotne.
Otręby owsiane to produkt uboczny, powstający w trakcie przemiału zbóż, najczęściej pszenicy. Posiadają bardzo dużo błonnika, składników mineralnych (magnez, fossfor), tłuszczów potrzebnych organizmowi do prawidłowego działania oraz witamin, zwłaszcza z grupy B. O te witaminy ciężko jest w produktach spożywczych tym cenniejsza jest ich zawartość w płatkach owsianych, jednak najważniejsza jest zawartość błonnika w płatkach. Jest go w nich aż do 15%, czyli bardzo dużo w porównaniu z innymi produktami. Nie oznacza to jednak, że należy opychać się płatkami codziennie w dużych ilościach. Całkowicie wystarczające jest pięć łyżek dziennie. Dostarczy odpowiednich składników, pobudzi jelita, w razie podrażnień zadziała na nie jak klejący opatrunek. Do tego zaletą płatków jest to, że nie trzeba ich robić koniecznie jako owsianki z mlekiem. Można je dodać do sałatek, do zup, a nawet przygotować z nich przepyszną panierkę do mięsa.