PODRAŹNIENIA SKÓRY A DIETA
Wszystko w organizmie jest ze sobą powiązane, więc nie powinno być zaskoczeniem, że to co jemy może odbić się na naszym ciele. Nie chodzi tu bynajmniej o kilogramy ani o przyrost tłuszczu. Jedzenie potrafi odbić się na stanie skóry. Zdarza się bardzo często, że niektóre grupy produktów spożywczych doprowadzają do podrażnień i wyprysków skórnych. Nie jest to związane z alergią najczęściej, bo czasami po pewnych produktach coś się dzieje, a czasami nie. Najczęściej do grupy najwyższego ryzyka w tej kwestii należą słodycze oraz produkty ostre i fast foody. W zależności od stopnia wrażliwości skóry może doprowadzić to do wyprysków, pryszczy lub większej ilości zaskórników. Oczywiście można wtedy stosować takie same środki na pryszcze jak stosuje się zawsze, jednak najskuteczniejsze jest odstawienie drażniących produktów. Dermatolodzy także, na początku leczenia zalecają zrezygnowanie ze słodkiego w dużych ilościach oraz ograniczenie ostrych przypraw. Nie na każdego musi to zadziałać, jednak ze względu na stwierdzenie licznych podrażnień powodowanych przez te grupy żywności, odstawienie ich to pierwszy krok do gładkiej skóry.