FOLIA CZY RĘKAW DO PIECZENIA
Głównym pieczeniem mięsa jest tłuszcz potrzebny do tego. Nawet jeśli piecze się je w piekarniku, a nie smaży na patelni na głębokim oleju, pytanie czy to nie będzie bardzo tłuste wisi nad głową. Zazwyczaj trzeba posmarować blachę żeby mięso nie przywarło, czasami natrzeć je tłuszczem i dla osób, które wolałyby nie używać zbędnego tłuszczu ciężko było znaleźć rozwiązanie. Pieczenie na folii lub w folii wcale nie poprawiało tego stanu. Lepsze efekty daje zastosowanie rękawa do pieczenia. Jest to poręczny sposób pieczenia bez tłuszczu. Jedyne co należy dodać do mięsa to przyprawy. Następnie wkłada się mięso do rękawa i pozwala mu piec. Mięso piecze się jedynie we własnym tłuszczu, który zbiera się w rękawie i może zostać wykorzystany do sosu albo wyrzucony, w zależności od chęci. Mięso pieczone w rękawie jest chudsze, a jednocześnie bardziej soczyste i lepiej nadaje się do kanapek. Poza tym obchodzenie się z foliowym rękawem jest niezwykle poręczne. Zazwyczaj do opakowania dołączane są również zapięcia, którymi zapina się rękaw na czas pieczenia, a potem przecina. Ze względu na wygodę i doskonały efekt przy pieczeniu mięs oraz warzyw foliowe rękawy powinny stać się stałym wyposażeniem każdej kuchni.