Posts Tagged ‘monitoring konkurencji’
Płatki owsiane i pszenne a utrata wagi
Płatki owsiane są bardzo bogatym źródłem błonnika rozpuszczalnego. Efektywnie usuwa on uboczne produkty metabolizmu. Płatki owsiane są również cennym źródłem białka oraz witamin z grupy B. Wzmacniają one układ nerwowy. Płatki owsiane dostarczają także magnezu, żelaza i nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego rozwoju organizmu. Płatki pszenne również są źródłem błonnika, ale zawierają głównie błonnik nierozpuszczalnego w wodzie. Włókno błonnikowe, zarówno rozpuszczalne, jak i nierozpuszczalne, sprzyja zachowaniu prawidłowej masy ciała oraz wspomaga redukcję wagi. Błonnik wspomaga uczucie sytości oraz spowalnia proces wchłania
SMAK Z NARNII
Miłośnicy filmu „Opowieści z Narnii” pamiętają scenę gdy zła królowa częstuje jednego z chłopców czerwonym przysmakiem. Wygląda on smakowicie na ekranie i jest smaczny w rzeczywistości. Rachatłukum, bo o nim mowa to tak naprawdę nie potrawa z magicznej krainy, lecz z regionu Turcji i Grecji. Wyrabiany jest ze skrobi ziemniaczanej i cukru, przypomina galaretkę, ale jest od niej o wiele słodszy i nadaje się do gryzienia. W niektórych wersjach jest twardszy w innych dosłownie rozpływa się w ustach. W sklepach przysmak ten bywa bardzo drogi, dlatego zamiast przepłacać można zrobić go samodzielnie. Wystarczy mieć skrobię ziemniaczaną, wodę, cukier oraz sok o smaku
ŻURAWINA, NIE TYLKO DODATEK
Żurawina jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna. Ma szczególne właściwości oczyszczające i moczopędne, więc jest idealna dla osób mających problemy pęcherzem. Jednak jej walory smakowe sprawiają, że jest świetnym dodatkiem do mięs oraz potraw z serem. Mięsa można nią faszerować, podawać z sosem żurawinowym, który nie jest przesadnie słodki, a jedynie podkreśla mięso lekko owocową nutą. Jednak najlepiej żurawina sprawdza się w komplecie z oscypkiem lub innym serem. Mając oscypka lub słony żółty ser można przygotować pierogi zapiekane w piecu. Robi się je z ciasta drożdżowego. Do środka można włożyć dowolny składnik, jednak ser jest najlepszy ze wzgl