Mangan i jego rola w organizmie
Mangan jest pierwiastkiem śladowym, który wchodzi w skład różnych enzymów i tkanek. Mangan wchodzi w skład enzymów uczestniczących w syntezie białek, steroidów, kwasów nukleinowych oraz procesach krzepnięcia krwi i przemianach cukrów. Minerał jest gromadzony przede wszystkim w wątrobie, trzustce, nerkach i mózgowiu. Zaleca się spożywanie około 2,5 – 5 mg manganu dziennie przez młodzież powyżej 10 lat i dorosłych. Nadmierne spożycie manganu raczej nam nie grozi. Naukowcy nie wiedzą, jak wpływa nadmiar tego pierwiastka na funkcjonowanie organizmu. Wiadomo jednak, że produkty zawierające zbyt dużo manganu powodują ograniczenie przyswajania takich minerałów, jak żelazo, wapń, cynk, magnez i miedź. Do pokarmowych źródeł manganu należy zaliczyć mało oczyszczone produkty zbożowe, fasolę i groch, orzechy, szpinak, warzywa liściaste i herbata. Niedobór manganu przyczynia się do opóźnienia w rozwoju fizycznym oraz do rozwoju wad kośćca. Niedostatek manganu może też przyczynić się do rozwoju padaczki i zmniejszenia płodności.