Tłuszcze NNKT
Tłuszcze NNKT zwane też niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi są często określane w niektórych dziedzinach nauki jako witamina F. Są to wielonienasycone kwasy, których organizm nie jest w stanie wyprodukować, dlatego trzeba dostarczać je wraz z pokarmem. Do grona niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych można zaliczyć kwas linolowy i alfa – linolenowy, a także kilka innych. Wśród tłuszczów NKTT można wyróżnić kwasy z grupy omega 3 i omega 6. Kwas omega 3 charakteryzuje się tym, że pierwsze wiązanie nienasycone znajduje się na miejscu trzecim. Jeżeli wiązanie jest na miejscu szóstym związek należy do kwasów omega 6. Pierwsze z wymienionych cechuje mniejsza aktywność biologiczna. Omega 3 i omega 6 są niezbędne organizmowi do prawidłowego rozwoju. Pełnią one funkcję budulcową oraz rolę transporterów lipidów. Powodują one obniżenie poziomu cholesterolu oraz mają wpływ na obniżenie agregacji płytek krwi. Zapobiegają one powstawaniu zakrzepów oraz rozwojowi miażdżycy.