Przykłady polskich potraw z grzybów
Polskie grzyby znane są na całym świecie. Podobnie jak różnego rodzaju wykonywane z nich potrawy. Szczególnie zaś sympatią cieszy się polski borowik, którego smakiem zachwycają się smakosze kulinarni na całym świecie. Warto więc się zastanowić jakimi potrawami z grzybów może się poszczycić polska kuchnia. Na pewno będzie ich sporo, jednak warto się skupić na tych najbardziej rozpoznawalnych.
Zupa grzybowa. Chociaż może bywać ciężkostrawna, to jednak nic nie przebije jej wyjątkowego i specyficznego smaku. Przygotowywana na bulionie z grzybów i warzyw, na bulionie drobiowym, albo na specjalnym wywarze, z dodatkiem różnego rodzaju przypraw i zagęszczona polską śmietaną, sprawia, że nasze podniebienie faktycznie trafia do nieba.
Jajecznica z borowikami. Niesamowicie proste danie, mogące stanowić bardzo pożywne śniadanie. I chociaż jajecznicę można przygotowywać z naprawdę wieloma składnikami, to jednak żadne połączenie nie będzie tak wyjątkowe, jak jajko i grzyby. Najpierw należy zasmażyć grzyby, a potem dodać jajka i przyprawy według własnego uznania. Najlepiej, aby grzyby były borowikami, bowiem wtedy smak będzie jeszcze lepszy.
Farsze. Najbardziej rozpoznawalna potrawa grzybowa. Oczywiście samego farszu nie można zjeść, jednak można go do niemal wszystkiego dodać. Szczególnie zaś świetnie farsz grzybowy komponuje się z krokietami. Do tego czerwony barszczyk. Całe danie będzie stanowiło świetną przekąskę, bądź może być też podawane w formie kolacji. Jednak to nie jest jedyna opcja, w której można wykorzystać grzybowy farsz. Tak naprawdę nada się on zarówno do pierogów, do mięsa, jak i do ciasta francuskiego.