Zapraszamy
Jak ważne jest nasze zdrowie i odżywianie wie każdy człowiek który dba o siebie i swoją rodzinę. Nie są to sprawy banalne. Każdy z nas chciałbym długo żyć i być zdrowym. To nie tylko nasze szczęście ale naszej rodziny. Pocieszające jest to, że w ostatnich latach rozwija się kultura zdrowego odżywiania i uprawiania sportu. To daje radość dla lekarzy i ludzi zajmujących się zdrowiem. Staramy się gotować i jeść rzeczy nie przetworzone. Rozwijają się kluby sportowe i karty sportowe które powodują że Polacy chętnie uprawiają sporty. Na naszej stronie znajdziesz porady przede wszystkim dotyczące zdrowia i rozsądnego odżywiania.

Posts Tagged ‘Uszkodzenie rdzenia kręgowego’

Proces lipogenezy

Lipogeneza jest procesem polegającym na powstawaniu tkanki tłuszczowej w organizmie. Synteza tłuszczu odbywa się w komórkach wątroby i tkanki tłuszczowej, czyli w adipocytach. Do najważniejszych składników tłuszczu należą kwasy tłuszczowe. Acetylokoenzym – A jest związkiem organicznym niezbędnym dla syntezy tłuszczów. Powstaje on w wyniku rozpadu węglowodanów i niektórych aminokwasów. Kwasy tłuszczowe są wykorzystywane do produkcji triacylogliceroli będących podstawowymi składnikami tłuszczu zapasowego organizmu. Kwasy tłuszczowe są wykorzystywane także do produkcji fosfolipidów, które pełnią rolę budulca błon komórkowych. Insulina jest hormonem trzustk

FOLIA CZY RĘKAW DO PIECZENIA

Głównym pieczeniem mięsa jest tłuszcz potrzebny do tego. Nawet jeśli piecze się je w piekarniku, a nie smaży na patelni na głębokim oleju, pytanie czy to nie będzie bardzo tłuste wisi nad głową. Zazwyczaj trzeba posmarować blachę żeby mięso nie przywarło, czasami natrzeć je tłuszczem i dla osób, które wolałyby nie używać zbędnego tłuszczu ciężko było znaleźć rozwiązanie. Pieczenie na folii lub w folii wcale nie poprawiało tego stanu. Lepsze efekty daje zastosowanie rękawa do pieczenia. Jest to poręczny sposób pieczenia bez tłuszczu. Jedyne co należy dodać do mięsa to przyprawy. Następnie wkłada się mięso do rękawa i pozwala mu piec. Mięso piecze

PATELNA GRILLOWA – KONIECZNOŚĆ W KUCHNI

Zwykła patelnia w wyposażeniu kuchni staje się powoli przeżytkiem. Oczywiście, naleśniki i jajecznicę trzeba smażyć na czymś co ma płaską powierzchnię, jednak obecnie najczęściej stosowana patelnia to patelnia grillowa. Jej popularność związana jest z modą na odchudzanie oraz utrzymanie odpowiedniej wagi. Taka patelnia nie wymaga użycia tłuszczu do smażenia, więc ogranicza automatycznie jego spożywanie. Do tego na patelni takiej z powodzeniem można przygotować nie tylko każdy rodzaj mięsa, ale także warzywa. Cukinia, brokuły, marchewka, pieczarki, wszystko na co mamy ochotę może zostać przygotowane, przysmażone odpowiednio z każdej strony i podane z grillowa

Krótko o nas
W ostatnim czasie gotowanie stało się bardzo modne. Nie tylko ze względu na fakt, że chcemy się zdrowo odżywiać, ale także ze względu na zdrowy styl życia i modę. Tak jak kiedyś po programie taniec z gwiazdami ludzie zaczęli uczyć się tańczyć i chodzić na kursy, tak teraz po programie masterchef i wielu innych programach kulinarny pół narodu uczy się gotować. Można to odebrać jako pozytywny sygnał. Taka kultura wychowania i nauka jest istotna dla każdego człowieka od najmłodszych lat. Nawet dla dziecka jest to istotne gdyż tylko tam możemy mu wpoić jedzenie w domu czy zdrowie kanapki a nie fastfoody. Problem ten tyczy się szczególnie osób dorosłych które nie zdrowo jedzą i prowadzą tryb życia w pospiechu. Dzięki naszej stronie, a także każdej innej w tej tematyce staramy się wpoić te zasady.
Sonda

Jak się odchudzasz?

Zobacz wyniki

Loading ... Loading ...