Posts Tagged ‘Uszkodzenie rdzenia kręgowego’
Proces lipogenezy
Lipogeneza jest procesem polegającym na powstawaniu tkanki tłuszczowej w organizmie. Synteza tłuszczu odbywa się w komórkach wątroby i tkanki tłuszczowej, czyli w adipocytach. Do najważniejszych składników tłuszczu należą kwasy tłuszczowe. Acetylokoenzym – A jest związkiem organicznym niezbędnym dla syntezy tłuszczów. Powstaje on w wyniku rozpadu węglowodanów i niektórych aminokwasów. Kwasy tłuszczowe są wykorzystywane do produkcji triacylogliceroli będących podstawowymi składnikami tłuszczu zapasowego organizmu. Kwasy tłuszczowe są wykorzystywane także do produkcji fosfolipidów, które pełnią rolę budulca błon komórkowych. Insulina jest hormonem trzustk
FOLIA CZY RĘKAW DO PIECZENIA
Głównym pieczeniem mięsa jest tłuszcz potrzebny do tego. Nawet jeśli piecze się je w piekarniku, a nie smaży na patelni na głębokim oleju, pytanie czy to nie będzie bardzo tłuste wisi nad głową. Zazwyczaj trzeba posmarować blachę żeby mięso nie przywarło, czasami natrzeć je tłuszczem i dla osób, które wolałyby nie używać zbędnego tłuszczu ciężko było znaleźć rozwiązanie. Pieczenie na folii lub w folii wcale nie poprawiało tego stanu. Lepsze efekty daje zastosowanie rękawa do pieczenia. Jest to poręczny sposób pieczenia bez tłuszczu. Jedyne co należy dodać do mięsa to przyprawy. Następnie wkłada się mięso do rękawa i pozwala mu piec. Mięso piecze
PATELNA GRILLOWA – KONIECZNOŚĆ W KUCHNI
Zwykła patelnia w wyposażeniu kuchni staje się powoli przeżytkiem. Oczywiście, naleśniki i jajecznicę trzeba smażyć na czymś co ma płaską powierzchnię, jednak obecnie najczęściej stosowana patelnia to patelnia grillowa. Jej popularność związana jest z modą na odchudzanie oraz utrzymanie odpowiedniej wagi. Taka patelnia nie wymaga użycia tłuszczu do smażenia, więc ogranicza automatycznie jego spożywanie. Do tego na patelni takiej z powodzeniem można przygotować nie tylko każdy rodzaj mięsa, ale także warzywa. Cukinia, brokuły, marchewka, pieczarki, wszystko na co mamy ochotę może zostać przygotowane, przysmażone odpowiednio z każdej strony i podane z grillowa