PARA CZY GRILL?
Zdrowe gotowanie nastręcza czasami wiele problemów. Mamy w domu wiele różnych garnków, mamy zdrową żywność, lecz jak ją przygotować aby nie straciła swoich właściwości. Wahać się można między gotowaniem na parze oraz grillowaniem. Gotowanie na parze jest szczególnie dobre w stosunku do warzyw. Nie od dziś wiadomo, że gotowanie ich w wodzie sprawia, że to większość witamin i składników mineralnych pozostaje właśnie w tej wodzie. Warzywa na talerzu stają się uboższe o część swoich drogocennych właściwości. Przygotowanie ich na parze sprawia, że warzywa zachowują wszystkie swoje składniki, a do tego nie rozgotowują się.
Grill jest alternatywą dla tradycyjnego smażenia na tłuszczu. Mięsa są usmażone w tak samo dobry sposób, w zależności od tego co lubimy, mocniej lub bardziej, a są zdrowsze. Zachowują tylko swój własny tłuszcz, nie nasiąkają zbędnymi dodatkami, które trzeba dodać w trakcie smażenia na patelni. Grillowanie świetnie sprawdza się w każdej diecie ograniczając spożywanie szkodliwych związków tłuszczowych.