Kiedy udaje się omlet?
Omlet to danie, które bardzo łatwo może się nie udać, a z kolei nieco wysiłku trzeba włożyć, aby był on idealny i smakował, tak jak wyglądał. Trzeba tutaj nie tylko wprawy w przygotowywaniu omletu, ale także należy pamiętać o kilku zasadach, którymi się to rządzi. Znajomość tych zasad to podstawa jeśli chodzi o cały sposób na przygotowanie omletu. Tylko jeśli będziemy się do tych zasad stosować, nasz omlet będzie doskonały zarówno w smaku, jak i z wyglądu.
Doskonały omlet powinien być z wyglądu od spodu złotobrązowy, a z wierzchu pięknie lśnić. Efekt ten uzyskuje się dzięki temu, że podczas smażenia, kołysze się lekko patelnią stojącą na palniku. Kiedy masa zaczyna rosnąć, należy unieść lekko patelnię, tak aby omlet zsunął się na brzeg, a następnie zręcznym zwrotem patelni zrzucić omlet na uprzednio ogrzany talerz.
Istnieje tradycyjny przepis na przyrządzenie omletu. Jajka należy wybić ze skorupek, oddzielając białka od żółtek. Z białek ubić sztywną masę. Dodać żółtka i przesianą mąkę. Posolić i wymieszać. Rozgrzać masło na patelni tak, aby trochę zbrązowiało. Wlać masę, a gdy jajka się zetną, omlet podważyć szerokim nożem wzdłuż brzegu patelni, aby masa jajeczna spłynęła na dno. Gdy spód ładnie zbrązowieje, a powierzchnia będzie szklista, zawinąć boki omleta i wyłożyć go na półmisek.
Pyszny omlet to jak widać niekoniecznie coś niesamowicie trudnego. Wystarczy tylko trzymać się określonych reguł przyrządzania go. W ten sposób możemy przygotować pyszny omlet, który będzie idealnym posiłkiem na śniadanie, bądź na kolację, a czasem nawet na podwieczorek.