ZDROWIE W MARCHEWCE
Zdrowie nie kryje się w tym ile tabletek, witamin oraz suplementów łykamy. Przez wszechobecne reklamy często zamiast sięgać po naturalne składniki, sięgamy po liczne proszki i pigułki. Na pewno mają one wartą uwagi zawartość, jednak nigdy nie dadzą organizmowi tak łatwo wchłaniających się substancji, jak te zawarte w jedzeniu. Witamina A jest jedną z najpopularniejszych witamin, oraz jedną z najbardziej potrzebnych. Pomaga nie tylko skórze, ale i poprawia stan nerwów wzrokowych. Wiele osób łyka w tym celu tabletki, a przecież wystarczy jedynie codziennie zjeść marchewkę lub wypić sok marchewkowy żeby ciało przyswoiło potrzebną sobie dawkę. Marchewka ma na tyle neutralny smak, że można ją jeść na różne sposoby. Niekoniecznie musi być jedzona na surowo, pokrojona w plasterki. Można ją zjeść jako surówkę z dodatkiem jabłka i cytryny, można ugotować na parze aby zachowała więcej składników odżywczych i podawać do obiadu. Wreszcie, można zrobić z niej sok. Kupne soki są równie dobre, jednak zawierają więcej cukru, w soku robionym w domu mamy tylko to co sami wrzucimy. Dlatego można i tutaj pobawić się w różnorodne kombinacje poza marchewką dodając także inne warzywa i owoce. Jedna szklanka soku dziennie w widoczny sposób poprawi stan naszego ciała zarówno od wewnątrz, jak i na zewnątrz.