GODZINY JEDZENIA
Nie powinno się bagatelizować godzin jedzenia. Wiele osób nie przywiązuje do tego wagi, niektóre uważają, że to nie to ma wpływ na utrzymanie kilogramów albo chudnięcie, zdziwią się słysząc się że wpływ ma. I to istotny.
Regularność posiłków pozwala wyregulować organizm. Zazwyczaj jeśli między śniadaniem a obiadem jest długa przerwa robimy się głodni, podjadamy byle co byle tylko zabić głód. Jeśli organizm przyzwyczai się, że dostanie posiłek o określonej godzinie będzie wiedział, że dopiero wtedy jest pora na głód. Aby takie przestawienie się nie było zbyt okrutne ani bolesne można pomiędzy posiłkami zjadać przekąski z warzyw, ewentualnie z owoców.
Pory posiłków należy dostosowywać do własnego trybu życia. Niektórym udaje się jeść śniadanie, obiad i kolację o takich samych porach, inni pomiędzy śniadaniem a obiadem mają znacznie dłuższą przerwę. Wówczas przekąska lub drugie śniadanie jest niezbędne dla uzupełnienia energii do dalszego działania. Nie powinno to być jednak nic obciążającego żeby nie zaburzyć rytmu organizmu. Dozwolone są przede wszystkim rzeczy pełnowartościowe np. lekkie dania z płatków owsianych, warzywa, chrupkie pieczywo z warzywami albo odtłuszczonym serem.