ZAPACH Z LODÓWKI
W lodówce trzyma się jedzenie różnego rodzaju i nie udaje się ukryć tego, że jedno pachnie gorzej niż inne. Zazwyczaj nabiał czy warzywa są neutralne, jednak w przypadku ryb albo kiełbas zapach roznosi się nie tylko po całej lodówce, ale po całej kuchni. Gdy jest to brzydki zapach, wówczas skutecznie zniechęca do jedzenia. Jest też znakiem, że trzeba coś z tym zrobić i zapobiec przesiąknięciu innych produktów nieprzyjemnym aromatem. Najlepiej od razu po zakupie produkty intensywnie pachnące trzymać w osobnych, plastikowych pojemnikach. To samo dotyczy napoczętych już warzyw, dzięki czemu nie obeschną i nie będą wydzielały ewentualnego zapachu. Jeśli jednak nie potrafimy zidentyfikować źródła fetoru, wtedy trzeba wymyć całą lodówkę. Dobrze nadaje się do tego woda z octem, którą trzeba przeczyścić półki oraz boczne ścianki żeby sprzęt był odświeżony. Po tym zabiegu najlepiej wstawić do lodówki mały talerzyk z czymś, co pochłania zapachy. Może to być kawa w ziarenkach, sok z cytryny, a nawet proszek do pieczenia, czyli jedna z rzeczy, które znajdują się wśród zapasów w każdym domu.