JEDZENIE W WALCE Z DEPRESJĄ
O depresji wiele się mówi i słyszy, coraz częściej pojawia się u ludzi w każdym wieku.
Z pewnością wielu z nich cierpi z powodów wewnętrznych, z powodów psychicznych, jednak mało mówi się o tym, że depresja jest powiązana także z fizycznością, z brakiem równowagi hormonów lub pewnych składników w organizmie. Dlatego właśnie odpowiednie jedzenie jest takie istotne. Ma wpływ nie tylko na ciało, ale i psychikę. Niedawne badania udowodniły, że obniżenie stanu pewnych składników mineralnych w organizmie prowadzi do depresyjnego myślenia. Wielki wpływ ma także jedzenie dużej ilości cukrów i tłuszczów. Zaburzają one równowagę w organizmie powodując pojawienie się depresyjnego myślenia. Do tego wraz z nimi rosną kilogramy i tym samym depresyjne koło zamyka się. W związku z tym lepiej sięgać po takie produkty, które potrafią poprawić nam samopoczucie i jednocześnie nie zubożyć równowagi organizmu. Nie zawsze chęć na słodkie, dla podniesienia poziomu energetycznego i zadowolenia, musi oznaczać konieczność sięgnięcia po tabliczkę czekolady. Świetnym rozwiązaniem są wszelkiego rodzaju ciasteczka owsiane, kupne i samodzielnie zrobione. Zawierają mniej cukru, chociaż nadal są słodkie, a do tego dostarczają dobrych składników odżywczych, które poprawiają ogólny stan ciała i ducha.