OMLET Z RYŻEM
Standardowy przepis na omlet to omlet z szynką lub szczypiorkiem, ewentualnie na słodko z konfiturą. Czemu więc nie urozmaicić tego dania jeszcze bardziej. Omlety mają równie neutralny smak jak naleśniki i mogą stać się daniem zarówno na śniadanie, jak i na obiad. Wystarczy tylko dodać odpowiedni farsz. Do tego potrzebne będzie kilka składników: ryż, groszek z puszki, mała pierś z kurczaka, marchewka i inne warzywa wedle uznania, ketchup lub przecier pomidorowy w małym słoiczku. Najlepiej zacząć od przygotowania farszu. Mięso trzeba podsmażyć i doprawić wedle własnych upodobań, ryż i marchewkę ugotować. Jeśli zdecydujemy się na dodanie papryki, wówczas można podsmażyć ją razem z mięsem. Stopniowo na patelnię z kurczakiem dodajemy kolejne produkty na końcu doprawiając ketchupem lub przecierem aby nabrało czerwonawej barwy. Zaraz po tym należy usmażyć omlet. Powinien być większy i stosunkowo gruby, ale nie do przesady, nie może zdominować smaku farszu. Gdy już omlet jest gotowy należy ostrożnie wypełnić farszem środek i zawinąć omlet tak aby przypominał dużego pieroga. Najlepszy efekt smakowy uzyskamy jeśli polejemy go jeszcze ketchupem. Źródło: http://noclegi-zawoja.pl/