Ryboza, arabinoza i ksyloza – czym są?
Ryboza, arabinoza i ksyloza są mniej znanymi cukrami prostymi. Ryboza jest podstawowym składnikiem kwasów nukleinowych, czyli kwasu DNA i RNA. Arabinoza występuje natomiast w gumach, które z kolei są zaliczane do włókna błonnikowego. Nazwa monosacharydu wywodzi się stąd, że głównym jego źródłem jest guma arabska. Arabinozę znajdziemy także w gumie śliwkowej i czereśniowej. Śliwki i czereśnie dostarczają jej w największych ilościach. Ksyloza jest znana także pod nazwą cukru drzewnego. Charakteryzuje się ona słodkim smakiem i otrzymuje się ją z brzozy. Ksyloza znalazła zastosowanie jako naturalny słodzik, który może być stosowany przez osoby chorujące na cukrzycę. Wspomniane monosacharydy nie są głównymi cukrami prostymi znajdującymi się w jadłospisie. Główną rolę pełnią glukoza, fruktoza i galaktoza. Dlatego też o wymienionych trzech monosacharydach wiemy niewiele.