Tradycyjne polskie pierogi
W polskiej kuchni istnieje wiele tradycyjnych potraw i dań, istnieją również takie dania, które są zdecydowanie najbardziej rozpoznawalną wizytówką naszego kraju. Jedną z takich potraw są tradycyjne polski pierogi, tzw. pierogi ruskie, jednak nie tylko. Ogólne pojęcie pieroga to wymysł typowo polski, więc tak naprawdę każdy rodzaj tej naprawdę pysznej potrawy kojarzy się na arenie międzynarodowej kuchni tylko i wyłącznie z polską. W czym właściwie tkwi fenomen tego polskiego przysmaku i dlaczego pierogi tak często podbijają serca zagranicznych gości stołujących się w tradycyjnych polskich restauracjach?
Oczywiście sekret pierogów to nie tylko wybitny smak. Mimo że niekoniecznie muszą zawierać mięso, to jednak są daniem niezwykle pożywnym i sycącym. Wszystko za sprawą składników. Ciasto bowiem przyrządza się z mąki, odrobiny oleju, jajek, a czasem dodaje się również mleko. Takie połączenie składników gwarantuje naprawdę świetną i przede wszystkim przepyszną mieszankę. Do tego, całą kwintesencją pierogów jest ich farsz. Mimo że pierogi noszą nazwę ruskie, to jednak nic rosyjskiego w sobie nie posiadają. Bowiem farsz składa się z ziemniaków i sera, a także przysmażanej cebulki. Więc składniki są typowo polskie. Dają one naprawdę pyszne połączenie będące uwieńczeniem dobrego smaku. Oczywiście farsz może być tez wykonany z czego innego. Popularnością cieszą się również pierogi z farszem mięsnym, a także pierogi na słodko z samym białym serem i z cukrem, a także pierogi z owocami. Tylko od własnych zamiłowań zależy na jakie pierogi się zdecydujemy. Można tutaj również eksperymentować do woli i wybrać taki smak, którego sami będziemy twórcami.