Makarony – tuczą czy nie?
Dania makaronowe charakteryzują się wysoką wartością odżywczą. Ilość kalorii w 100 gramach makaronu wynosi około 350 – 400 kcal. Niemniej do makaronu dodawane są różne dodatki, w tym gęste, tłuste sosy, mięso i sery. Powodują one, że wartość kaloryczna makaronu wzrasta nawet dwukrotnie. Dania makaronowe w wyżej przedstawionej wersji są zatem bardzo tuczące i mogą powodować przybieranie na wadze. Niemniej odpowiednie przygotowanie posiłku z makaronem pozwala na schudnięcie. Wystarczy przygotować danie z mniejszej ilości makaronu. Zamiast gęstego sosu warto dodać zioła (np. zioła prowansalskie). Dodatkiem do dietetycznego dania makaronu mogą być warzywa oraz odtłuszczone sery i mięso o obniżonej zawartości tłuszczu. Dobrym sposobem na zmniejszenie kaloryczności posiłku jest też gotowanie makaronu al dente. Nieugotowana skrobia nie jest trawiona przez organizm. Gotowanie makaronu „na ząb” powoduje zatem obniżenie kaloryczności dania.