PÓŁKA NA PRZYPRAWY
Bez przypraw ciężko wyobrazić sobie gotowanie. Dawniej, kuchnia polska słynęła z mnóstwa przypraw dodawanych do każdej potrawy w ilościach obecnie niewyobrażalnych. Przez jakiś czas używanie przypraw było w zaniku, aż teraz nastąpił ich ponowny powrót. Coraz śmielej sięga się w kuchni nie tylko po podstawowe dodatki typu sól, pieprz, papryka słodka, lecz po inne i nie raz egzotyczne dodatki. W związku z tym warto wygospodarować w kuchni miejsce, w którym będzie można trzymać przyprawy. Najlepiej aby półka na przyprawy znajdowała się blisko pieca i posiadała minimum pięć miejsc na słoiczki z przyprawami. Można mieć wówczas pod ręką te, których najczęściej używamy zamiast wędrować po całej kuchni w poszukiwaniu jednej.
Czasami w sklepach można znaleźć promocje kilkunastu przypraw z dołączoną do nich drewnianą półeczką, jeśli jednak nie uda się trafić na coś takiego bardzo dobre są metalowe koszyczki do zawieszenia na haczykach. Nie chyboczą się, nie są zbyt szerokie i można bez problemu trzymać w nich zarówno słoiki z przyprawami jak i torebki.