BAMBUS, NIE TYLKO OZDOBA
Bambus zazwyczaj jest oso dobą w pokoju. Mało wymagająca roślina ładnie prezentuje się w kolorowym wazonie. Potrzebuje niewiele wody, rośnie szybko i ładnie się zieleni. Jednak bambus to nie tylko ozdoba, ale także pożywienie. Mało u nas popularne, a przecież bardzo smaczne. W zależności od chęci można przygotować z niego zupę lub dodawać do sałatek. Najlepiej wykorzystać do tego bambusa w puszce, który pokrojony jest już na cienkie paski, łatwe do gryzienia i kolejnej obróbki.
Zupa jest stosunkowo prosta, ponieważ przygotowuje się ją tak jak większość zup.
Na wywarze mięsnym. Można zrobić zupę tylko z bambusa, a także dodać inne warzywa. Wówczas wrzucamy je po kolei. Najpierw marchewkę, potem por i seler, grzybki, jeśli lubimy grzybowy posmak i na końcu odsączonego bambusa. Mięso może być w zupie jedynie dla smaku lub pokrojone w kostkę stanowić część zupy. Tak przygotowana potrawa jest urozmaiconym rosołem o specyficznym, nieco słodkawym smaku bambusa. Jeśli zdecydujemy się jednak na samą bambusową zupę, najlepiej przygotować większą jego ilość żeby smak był intensywny, a zupa zabarwiła się na delikatnie zielony kolor.