Tłuszcze nienasycone i nasycone
Tłuszcze są jednymi z trzech podstawowych składników odżywczych znajdujących się w pożywieniu. Można podzielić je na tłuszcze nasycone i nienasycone. Inny podział wskazuje na istnienie tłuszczów zwierzęcych i roślinnych. Tłuszcze zwierzęce nie są zalecane w diecie. Poleca się natomiast tłuszcze roślinne. Niemniej takie uproszczenie nie jest do końca prawidłowe. Organizm potrzebuje niektórych kwasów tłuszczowych do prawidłowego funkcjonowania. Są to tak zwane niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Wśród nich wymienia się kwasy omega 3 i omega 6. Znajdują się one także w tłuszczach zwierzęcych, tyle że rybich. Bogatym źródłem zdrowych tłuszczów są ryby. Tłuszcze powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie. Brak tłuszczów w diecie może przyczynić się do niedoboru witamin A, D, E i K, które są rozpuszczalne właśnie w tłuszczach. W zbilansowanej diecie tłuszcze obejmują w granicach 15% – 20% jadłospisu i takie ilości składnika pokarmowego nie powinny zaszkodzić smukłej sylwetce. Warto wybierać zdrowe tłuszcze NNKT.