CZYM MOŻNA SIĘ ZAKWASIĆ?
Organizm zaatakowany grzybicą w końcu daje znać o tym, że dzieje się coś niepokojącego. Jednak z organizmem zakwaszonym jest większy problem. Pojawiają się pewne objawy, lecz zbyt ogólne żeby od razu pomyśleć, że to z tego powodu. Osłabienie, zwiększona senność, zmęczenie nawet po długim śnie, problemy w funkcjonowaniu organów wewnętrznych związane są z zakwaszeniem.
Zakwaszenie to w inaczej zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Wśród produktów, które spożywamy są zarówno taki, które mają odczyn zasadowy, jak i takie o odczynie kwaśnym. Do tych, które zakwaszają najczęściej należą te produkty, które i tak uznawane są za mniej zdrowe w diecie: alkohol, słodycze, tłuste potrawy jedzone codziennie, dużo makaronów oraz objadanie się białym pieczywem. Nawet ziemniaki i dżem, z pozoru tak niewinne mogą przyczynić się do zaburzenia równowagi organizmu. Natomiast poza jedzeniem do występowania takiego stanu może doprowadzić stres, brak ruchu i mało wody, ponieważ przy jej braku organizm nie usuwa z naczynek krwionośnych zbędnych produktów przemiany materii.
Ze względu na powiązanie zakwaszenia z dietą, najskuteczniejszym sposobem aby wrócić do równowagi w ciele jest zmiana sposobu odżywiania.