Zapraszamy
Jak ważne jest nasze zdrowie i odżywianie wie każdy człowiek który dba o siebie i swoją rodzinę. latte art Nie są to sprawy banalne. Każdy z nas chciałbym długo żyć i być zdrowym. To nie tylko nasze szczęście ale naszej rodziny. catering Pocieszające jest to, że w ostatnich latach rozwija się kultura zdrowego odżywiania i uprawiania sportu. To daje radość dla lekarzy i ludzi zajmujących się zdrowiem. Staramy się gotować i jeść rzeczy nie przetworzone. Rozwijają się kluby sportowe i karty sportowe które powodują że Polacy chętnie uprawiają sporty. kamienie do ostrzenia noży Na naszej stronie znajdziesz porady przede wszystkim dotyczące zdrowia i rozsądnego odżywiania.

Jak prawidłowo zamrozić mięso?

Mięso powinno być przechowywane w odpowiedni sposób i w odpowiedniej temperaturze. Dobrze jest jednak wykorzystywać kupione mięso na jeden raz i nie kupować go więcej, niż potrzebujemy. Zdarza się jednak, że nie jesteśmy w stanie wykorzystać na raz dużej ilości mięsa, które zakupiliśmy i musimy je jakoś przechować. Najlepiej więc je zamrozić. Jednak i z tym może być problem, bowiem mięso odmrażane bywa przesiąknięte, po ugotowaniu zaś jest suche i twardawa, albo zbyt żylaste. Jak więc zamrażać mięso, aby nie tracić na jego jakości i by było no w miarę dobre po odmrożeniu?

Przede wszystkim, najważniejszą zasadą jest to, że mięso należy zamrażać bardzo szybko. Oczywiście wiadomą rzeczą jest, że możliwości zamrażania zależą tylko i wyłącznie od tego jaką zamrażalkę posiadamy. Zamrażalnik w zwykłej lodówce nie nadaje się do szybkiego zamrażania mięsa, bowiem jego możliwości są nieco wolniejsze. Zaś podczas powolnego zamrażania mięsa wilgoć zawarta w całym mięsie rozsada jego komórki. Stąd wycieka tyle wody podczas odmrażania, jak i z odmrożonej tuszy. W ten sposób bowiem mięso po odmrożeniu może wydawać się niesamowicie elastyczne, miękkie i rozłażące się. Skutek tego jest taki, że odmrożone mięso po przygotowaniu z niego potrawy jest wysuszone i twarde, a czasem nawet ciężko je pogryźć, bowiem robi się niesamowicie żylaste. Dlatego najlepiej zamrażać mięso bardzo szybko. Jeśli natomiast chodzi o temperaturę przechowywania zamrożonego mięsa, to powinna ona wynosić tak jak w przypadku ryb -3 stopnie Celcjusza. Wtedy zamrożone mięso będzie utrzymywać się w miarę długo i jednocześnie po odmrożeniu zachowa część swoich walorów jakościowych.

Skomentuj materiał

Musisz być zalogowany żeby móc skomentować.

Krótko o nas
W ostatnim czasie gotowanie stało się bardzo modne. Nie tylko ze względu na fakt, że chcemy się zdrowo odżywiać, ale także ze względu na zdrowy styl życia i modę. Tak jak kiedyś po programie taniec z gwiazdami ludzie zaczęli uczyć się tańczyć i chodzić na kursy, tak teraz po programie masterchef i wielu innych programach kulinarny pół narodu uczy się gotować. Można to odebrać jako pozytywny sygnał. Taka kultura wychowania i nauka jest istotna dla każdego człowieka od najmłodszych lat. Nawet dla dziecka jest to istotne gdyż tylko tam możemy mu wpoić jedzenie w domu czy zdrowie kanapki a nie fastfoody. Problem ten tyczy się szczególnie osób dorosłych które nie zdrowo jedzą i prowadzą tryb życia w pospiechu. Dzięki naszej stronie, a także każdej innej w tej tematyce staramy się wpoić te zasady.
Sonda

Jak się odchudzasz?

Zobacz wyniki

Loading ... Loading ...