Jak prawidłowo zamrozić mięso?
Mięso powinno być przechowywane w odpowiedni sposób i w odpowiedniej temperaturze. Dobrze jest jednak wykorzystywać kupione mięso na jeden raz i nie kupować go więcej, niż potrzebujemy. Zdarza się jednak, że nie jesteśmy w stanie wykorzystać na raz dużej ilości mięsa, które zakupiliśmy i musimy je jakoś przechować. Najlepiej więc je zamrozić. Jednak i z tym może być problem, bowiem mięso odmrażane bywa przesiąknięte, po ugotowaniu zaś jest suche i twardawa, albo zbyt żylaste. Jak więc zamrażać mięso, aby nie tracić na jego jakości i by było no w miarę dobre po odmrożeniu?
Przede wszystkim, najważniejszą zasadą jest to, że mięso należy zamrażać bardzo szybko. Oczywiście wiadomą rzeczą jest, że możliwości zamrażania zależą tylko i wyłącznie od tego jaką zamrażalkę posiadamy. Zamrażalnik w zwykłej lodówce nie nadaje się do szybkiego zamrażania mięsa, bowiem jego możliwości są nieco wolniejsze. Zaś podczas powolnego zamrażania mięsa wilgoć zawarta w całym mięsie rozsada jego komórki. Stąd wycieka tyle wody podczas odmrażania, jak i z odmrożonej tuszy. W ten sposób bowiem mięso po odmrożeniu może wydawać się niesamowicie elastyczne, miękkie i rozłażące się. Skutek tego jest taki, że odmrożone mięso po przygotowaniu z niego potrawy jest wysuszone i twarde, a czasem nawet ciężko je pogryźć, bowiem robi się niesamowicie żylaste. Dlatego najlepiej zamrażać mięso bardzo szybko. Jeśli natomiast chodzi o temperaturę przechowywania zamrożonego mięsa, to powinna ona wynosić tak jak w przypadku ryb -3 stopnie Celcjusza. Wtedy zamrożone mięso będzie utrzymywać się w miarę długo i jednocześnie po odmrożeniu zachowa część swoich walorów jakościowych.