NALEŚNIKI INACZEJ
Naleśniki są jedną z najpopularniejszych potraw jakie znamy. Ich wielka zaletą jest to, że można jeść je na mnóstwo różnych sposobów. Na słodko, z dżemami, serem, owocami. Z warzywami, z farszami różnego rodzaju, przypiekane i oblane sosem. Dowolność ograniczona jedynie przez naszą fantazję. Co więcej samo ciasto naleśnikowe może być różnorodnie wykorzystywane. Nie zawsze trzeba z niego smażyć cienkie okręgi, można zrobić grubsze placki z dodatkami.
Co może być takim dodatkiem? Praktycznie wszystko. Świetnie sprawdza się w tej roli marchewka, która nie tylko nadaje ciastu pomarańczowy kolor, ale dodatkowo słodki smak. Najczęściej nie potrzeba wówczas innych słodkich dodatków. Wystarczy zetrzeć do ciasta kilka marchewek.
Dla ty, którzy wolą pikantne smaki smaczniejsza będzie wersja z dodatkiem kapusty, marchewki oraz papryki lub innych lubianych warzyw. Dobrze jest wówczas zrobić nieco gęstsze ciasto, dodając do niego więcej mąki niż jest w przepisie. Wymieszane z warzywami zrobi się jeszcze cięższe, ale pozwoli na smażenie niewielkich, okrągłych placków, które można podawać z sosem sojowym.