MROŻENIE JEDZENIA
Nawet jeśli minęły czasy gdy mroziło się bardzo duże ilości jedzenia, tak jak robiło się bardzo duże ilości przetworów, nadal mrozimy potrawy i mięsa. Lepiej, więc wykonać to w taki sposób żeby po rozmrożeniu nie było żadnych nieprzyjemnych niespodzianek.
Pierwszą zasadą mrożenia jest mrożenie tylko świeżych, dobrych produktów. Nie można liczyć na to, że potrawa która przed włożeniem do zamrażalnika była niedobra, po rozmrożeniu nagle stanie się przepyszna. Niestety nie działa to w taki sposób, chociaż czasami byłoby bardzo przydatne.
Drugą zasadą jest usunięcie całego powietrza z worków i pojemników, do których zostały włożone produkty do zamrożenia. Powietrze wysusza jedzenie, więc nie powinno go być więcej niż to konieczne w mrożonce, a najlepiej aby nie było go w niej wcale.
Po trzecie dobrze jest opisać co będzie mrożone. Jeśli nie mrozimy wiele z pewnością odkryjemy co zamroziliśmy, jednak jeśli mrożonek jest więcej trudno będzie rozpoznać co to jest i czy na pewno można to zjeść. W trosce o swoje bezpieczeństwo poza napisem co zawiera pojemnik dobrze dodać także datę, kiedy znalazło się w lodówce.