Sposób na pyszne naleśniki
Naleśniki są jednym z najpopularniejszych deserów w Polsce. Przygotowuje się je w różnych formach, powstają nawet specjalne restauracje – naleśnikarnie, gdzie podaje się tylko i wyłącznie naleśniki różnego rodzaju. Każdy jednak może naleśniki przygotować na własną rękę, w domu. Jednak nie zawsze wychodzą one tak jak trzeba. A to za grube, a to zbyt cienkie, a to smak nie ten… Jak właściwie przygotować pyszne naleśniki nie będąc szefem kuchni?
Po pierwsze: cienkość. Najlepsze naleśniki to te cieniutkie i delikatne. Składniki muszą być dobrane w odpowiednich proporcjach i bardzo starannie wymieszane. Trzepaczką ubija się jajko z mlekiem, mąką, przyprawione odrobiną soli do smaku. Następnie ubijanie powinno trwać do momentu, aż powstanie gęsta masa. Ciasto musi mieć taka konsystencję, by rozlewało się na patelni.
Po drugie: sposób smażenia. Rozgrzaną patelnię należy posmarować tłuszczem i rozlać na niej równomiernie porcję ciasta. Gdy spód się zetnie należy przewrócić naleśnik łopatką na drugą stronę. Jeśli mamy już wprawę, to można naleśniki przewracać przerzucając je.
Po trzecie: patelnia. Nie każda patelnia jest przeznaczona do naleśników. Powinno się mieć specjalną patelnię do tego typu potrawy. Najlepsza jest patelnia powlekana lub z żeliwa, której powierzchnia nie jest podrapana drucianą szczotką. Patelni nie należy czyścić chemicznymi. Wystarczy ją przetrzeć papierowym ręcznikiem. Należy pamiętać o tym, żeby nową patelnię posypać garścią soli i mocno rozgrzać. Najlepiej smażyć na sklarowanym maśle, bez serwatki.