KIMCHI
Obco brzmiąca nazwa prowadzi nas aż do Azji, dokładniej do Korei, w której kimchi to podstawowy dodatek niemal każdej potrawy. Są to sfermentowane lub kiszone warzywa z czosnkiem i duża ilością ostrych przypraw. Można robić je na przynajmniej sto sposobów i zapewne co dom to inny sposób na jego przyrządzenie. Przez specyficzny smak ma swoich wielkich fanów, oraz zagorzałych przeciwników. Na pewno nie jest potrawą dla tych, którzy nie lubią czosnku i ostrego.
Kimchi długo było nieznaną potrawą w Polsce, jednak fanów kuchni azjatyckiej ucieszy fakt, że można je obecnie zjeść w niejednej restauracji albo przygotować w domu. Trzeba jednak zaopatrzyć się w sporo składników, w tym prawie 5kg kapusty pekińskiej. Innymi potrzebnymi produktami jest sos rybny, imbir, płatki chili, rzodkiew, sól, cebula, mąkę ryżową, czosnek. Z mąki ryżowej robimy grysik, który będzie doprawiony chili i przyprawami, kapustę i warzywa należy posiekać i dokładnie opłukać. Nawet kilka razy. Po przygotowaniu wszystkiego trzeba naprzemiennie – grysik, kapusta – układać produkty w szklanym słoju. Zamknąć szczelnie i zostawić na dwa dni do fermentacji. Najlepsze kimchi powinni leżakować w taki sposób przynajmniej przez dwa tygodnie.