Zapraszamy
Jak ważne jest nasze zdrowie i odżywianie wie każdy człowiek który dba o siebie i swoją rodzinę. Nie są to sprawy banalne. Każdy z nas chciałbym długo żyć i być zdrowym. To nie tylko nasze szczęście ale naszej rodziny. Pocieszające jest to, że w ostatnich latach rozwija się kultura zdrowego odżywiania i uprawiania sportu. To daje radość dla lekarzy i ludzi zajmujących się zdrowiem. Staramy się gotować i jeść rzeczy nie przetworzone. Rozwijają się kluby sportowe i karty sportowe które powodują że Polacy chętnie uprawiają sporty. Na naszej stronie znajdziesz porady przede wszystkim dotyczące zdrowia i rozsądnego odżywiania.

KIMCHI

Obco brzmiąca nazwa prowadzi nas aż do Azji, dokładniej do Korei, w której kimchi to podstawowy dodatek niemal każdej potrawy. Są to sfermentowane lub kiszone warzywa z czosnkiem i duża ilością ostrych przypraw. Można robić je na przynajmniej sto sposobów i zapewne co dom to inny sposób na jego przyrządzenie. Przez specyficzny smak ma swoich wielkich fanów, oraz zagorzałych przeciwników. Na pewno nie jest potrawą dla tych, którzy nie lubią czosnku i ostrego.

Kimchi długo było nieznaną potrawą w Polsce, jednak fanów kuchni azjatyckiej ucieszy fakt, że można je obecnie zjeść w niejednej restauracji albo przygotować w domu. Trzeba jednak zaopatrzyć się w sporo składników, w tym prawie 5kg kapusty pekińskiej. Innymi potrzebnymi produktami jest sos rybny, imbir, płatki chili, rzodkiew, sól, cebula, mąkę ryżową, czosnek. Z mąki ryżowej robimy grysik, który będzie doprawiony chili i przyprawami, kapustę i warzywa należy posiekać i dokładnie opłukać. Nawet kilka razy. Po przygotowaniu wszystkiego trzeba naprzemiennie – grysik, kapusta – układać produkty w szklanym słoju. Zamknąć szczelnie i zostawić na dwa dni do fermentacji. Najlepsze kimchi powinni leżakować w taki sposób przynajmniej przez dwa tygodnie.

Skomentuj materiał

Musisz być zalogowany żeby móc skomentować.

Krótko o nas
W ostatnim czasie gotowanie stało się bardzo modne. Nie tylko ze względu na fakt, że chcemy się zdrowo odżywiać, ale także ze względu na zdrowy styl życia i modę. Tak jak kiedyś po programie taniec z gwiazdami ludzie zaczęli uczyć się tańczyć i chodzić na kursy, tak teraz po programie masterchef i wielu innych programach kulinarny pół narodu uczy się gotować. Można to odebrać jako pozytywny sygnał. Taka kultura wychowania i nauka jest istotna dla każdego człowieka od najmłodszych lat. Nawet dla dziecka jest to istotne gdyż tylko tam możemy mu wpoić jedzenie w domu czy zdrowie kanapki a nie fastfoody. Problem ten tyczy się szczególnie osób dorosłych które nie zdrowo jedzą i prowadzą tryb życia w pospiechu. Dzięki naszej stronie, a także każdej innej w tej tematyce staramy się wpoić te zasady.
Sonda

Jak się odchudzasz?

Zobacz wyniki

Loading ... Loading ...