KASZA JAGLANA – HIT
Poza soją ostatnim hitem programów dietetycznych zarówno w radiu, jak i telewizji jest kasza jaglana. Wśród innych kasz jest ona uznana za najzdrowszą, chociaż ilość błonnika w niej jest nieco mniejsza niż w innych. Ma jednak tę zaletę, że nie zawiera glutenu. Ze względu na liczne alergie na ten składnik jest idealna dla osób na diecie bezglutenowej, lekkostrawnej oraz dla małych dzieci. Inna jej zaletą jest krzemionka, którą rzadko można spotkać w innych produktach. Ma ona istotny wpływ na poprawę jakości stawów.
Co więcej jest jednym z tych produktów, które powinno się jeść w trakcie przeziębień i choroby. Nie tylko rozgrzewa wypełniając żołądek delikatną masą, ale także działa antybakteryjnie. Ponieważ aplikowana jest do wewnątrz i na większym obszarze niż tabletki może skutecznie wspomóc farmakologiczne leczenie infekcji. Ze względu na te właściwości również włosy i paznokcie korzystają z jej wpływu, nie dając się inwazjom grzybów ani innych szkodliwych bakterii. Można ją jeść na różne sposoby. Zarówno na słono, z mięsem, w zupach, a także na słodko z owocami, a nawet jogurtem. W różnych dietach jest polecana w parze z awokado, którego smak jest dość obojętny, jednak w połączeniu z kaszą jaglaną nabiera więcej wyrazu i słodkości.