CERAMICZNE NOŻE
Kto z nas nie miał problemu ze stępionymi nożami, ze złamanym nożem, z przekonaniem się po zakupie sztućców, że noże z kompletu nie są najwyższej jakości? Zapewne każdy chociaż raz. Żeby uniknąć podobnych przypadków dobrze jest zadbać o posiadanie przynajmniej jednego noża ceramicznego.
Najlepszy byłby cały komplet, jednak noże ceramiczne nie są zakupem tanim, więc jeden lub dwa na początek z pewnością wystarczą. Noże ceramiczne mają głownię z dwutlenku cyrkonu, który nadaje im wysoką twardość. Są zarówno twarde i wytrzymałe, jak i bardzo ostre. Nie wymagają częstego ostrzenia, natomiast z powodzeniem radzą sobie zarówno z siekaniem warzyw, jak i krojeniem wszystkich rodzajów mięsa. Co więcej nie rdzewieją jak typowe noże i są bardzo lekkie. Ledwie czuć je w dłoni, dlatego trzeba obchodzić się z nimi delikatnie żeby jeden niewprawny ruch nie skończył się zacięciem dłoni. Nadają się doskonale w kuchni, a o ich jakości oraz trwałości może przekonać fakt, że poza tak prozaicznym zajęciem jak krojenie mięsa używane są również do rozbrajania bomb, ponieważ nie przenoszą ładunków elektromagnetycznych.