Kuchnia hiszpańska
Hiszpańska kuchnia kojarzy się przede wszystkim ze śródziemnomorskimi, nieco egzotycznymi produktami, z mieszanką różnego rodzaju smaków, no i z przepysznymi owocami dojrzewającymi w hiszpańskim słońcu. Jak to właściwie wygląda i co jest najbardziej charakterystyczne dla hiszpańskiej kuchni?
Przede wszystkim z Hiszpanią kojarzy nam się tortilla. Jest to placek wypiekany z wody i mąki, który następnie się faszeruje i odpowiednio zwija. Farsz takiej tortilli może być dowolny, bowiem to w placku tkwi kwintesencja i od własnych smaków zależy jak go doprawimy i jakie dodatki wykorzystamy. Hiszpańska tortilla jest faszerowana przede wszystkim kurczakiem, a do tego dochodzą ostre przyprawy i typowo hiszpańskie warzywa, takie jak np. papryka, którą wykorzystuje się do większość potraw, które przyrządzają hiszpańscy szefowie kuchni.
Typowo hiszpańskim wynalazkiem kulinarnym jest na pewno Gazpacho. Jest to inaczej hiszpański chłodnik, a w zasadzie to tradycyjny, andaluzyjski chłodnik przygotowywany na bazie dojrzałych pomidorów, z dodatkiem papryki, ogórka, oliwy i octu oraz, opcjonalnie, cebuli i czosnku. Jest to potrawa wręcz idealna jeśli chodzi o upalne dni, jakich w Hiszpanii zdarza się naprawdę sporo. Gazpacho może być podawane do obiadu, jako przystawka, albo kolacja. Można oczywiście eksperymentować i dodawać inne warzywa do tej andaluzyjskiej przystawki. Z racji, iż chłodnik ten jest raczej gęsty i w konsystencji przypomina krem, to dobrze jest jeść go z grzankami nasmarowanymi grillowanym czosnkiem.