MOLE
Mole spożywcze to jedne z najbardziej uciążliwych insektów, jakie mogą zalęgnąć się
w kuchni. Pojawiają się nagle zmuszając do przeszukania całej kuchni w poszukiwaniu źródła problemu. Co gorsze, nie zawsze udaje się źródło znaleźć, ponieważ fakt pojawienia się moli nie oznacza, że mamy u siebie ich gniazdo.
Mole potrafią znaleźć się w domu razem z zakupami lub przywędrować z sąsiedniego mieszkania, podobnie jak w przypadku mrówek. Rozwiązanie problemu z nimi jest ciężkie, gdyż trzeba przeszukać całą kuchnię zaglądając do wszystkich opakowań i w każdy zakamarek. Rzeczy, w których dostrzeże się mole należy niezwłocznie wyrzucić. Wytrzeć wszystkie półki z resztek jedzenia, które mogło na nie spaść, wyczyścić z okruszków i zdezynfekować półki octem. Jeśli to za mało można rozłożyć w szafkach plastry na mole, chociaż w kuchennych półkach bywają one nieporęczne. Dla pewności, że mole nie pojawią się ponownie można w szafkach umieścić woreczki z lawendą, której zapachu mole nie tolerują. Zapewnimy sobie nie tylko bezpieczeństwo przed insektami, ale także ładny zapach w całej kuchni.