Kuchnia francuska
Kuchnia francuska kojarzona jest głównie z pełną elegancją, oraz tym, że często bardziej liczy się sposób podania jakiejś potrawy, niż to jak ona właściwie smakuje. Bowiem kwestia smaku u francuzów to rzecz niesamowicie subiektywna i zależna od indywidualnych upodobań kulinarnych. Ważne, aby potrawa jak najlepiej się prezentowała i chwytała nie tylko za żołądek, ale również za serce, zaspokajając przy tym wszelkie potrzeby artystyczne.
Daniem, które kojarzone powinno być z Francją na pewno jest tarta. To placek bardzo kruchy, który powinno się podawać na słodko, jednak tak naprawdę, jeśli chodzi o nadzienie do tarty upodobania mogą być naprawdę różne. Głównie dodaje się do niej owoce, albo warzywa. Z owoców bardzo często wykorzystuje się jabłka, gruszki, wiśnie, albo truskawki. Jednak dobrze przyrządzona tarta wymaga odpowiedniego sposobu i tak naprawdę prawdziwą tarte z owocami można zjeść tylko we Francji. No i oczywiście można eksperymentować, przyrządzając tarte np. z jakimś mięsnym czy grzybowym farszem.
Symbolem francuskiej kuchni niewątpliwie na zawsze chyba pozostaną sery i wina, często łączone ze sobą. Każdy Francus umie wymienić najznakomitsze rodzaje serca, spotykane tylko i wyłącznie we francuskich mleczarniach, dojrzewające we francuskich piwnicach. No i oczywiście wina. Szanujący się szef kuchni jest w stanie po smaku rozpoznać rocznik, oraz z czego dane wino zostało wykonane. No i oczywiście wino jest nieodłącznym składnikiem każdej potrawy, jak i każdego posiłku.