PRAWDA O BURAKACH
Jedno z najczęściej jadanych warzyw w naszych domach – burak. Znany głównie jako surówka, w zależności od upodobań przygotowywana z różnymi dodatkami. Dodaje się do nich octu, jabłek, cebuli, soku z cytryny. Gotuje i ściera podając na zimno albo podgrzewa żeby były gorącym dodatkiem do mięsa. Nie da się ukryć, że buraki są jednym z najzdrowszych warzyw, które mają znaczący wpływ na układ krwionośny oraz podnoszenie poziomu hemoglobiny, ze względu na ilość zawartego w nich żelaza. Dlatego są polecane osobom cierpiącym na anemię. Ich wpływ na krew jest ogólnie znany, więc warto również podkreślić inne zalety, które posiadają. Są w stanie odkwasić organizm oraz walczyć z uciążliwą zgagą. Mają dużo substancji antyrakowych, dlatego włączenie ich w dietę, profilaktycznie, pozwala chronić przed rozwojem nowotworów. Do tego, co istotne w dzisiejszych zabieganych czasach, posiadają kwas foliowy. Jest on dobry nie tylko dla kobiet w ciąży, lecz dla każdego. Wpływa na układ nerwowy i tym samym na poprawę nastroju. Niczym czekolada jest w stanie poprawić wydzielanie się serotoniny odpowiedzialnej za pozytywne myślenie oraz entuzjazm.
Buraki można jadać jako surówki, ale także pić jako soki, które są tak samo zdrowe jak zjedzenie buraka w tradycyjny sposób.