KUCHNIA JAPOŃSKA W POLSKICH WARUNKACH
Dania kuchni japońskiej mają wiele właściwości zdrowotnych. Wpływają dobrze na układ krążenia, mają właściwości antyrakowe, zmniejszają cholesterol. Głównie dzieje się tak dzięki dużej ilości ryb wchodzących w skład większości potraw. Do tego dodać trzeba sos sojowy, który chociaż słony, ma pozytywne działanie.
Jeśli ktoś lubi takie smaki może spróbować tworzyć takie dania we własnej kuchni. Obecnie w supermarketach można znaleźć liczne przyprawy oraz składniki do dań azjatyckich. Algi, sosy sojowe, pędy bambusa, wasabi, oraz inne składniki stoją na półce i zachęcają do skorzystania. Nie będą to niestety potrawy idealnie jak z restauracji w centrum Tokio, jednak zarówno ich przygotowanie, jak i smakowanie może przynieść dużo satysfakcji. Samodzielne zawijanie sushi i komponowanie według upodobań może być nawet rodzinną frajdą. Dlatego chociaż jeszcze niedawno przygotowanie takich potraw w domu było niemal niemożliwe, tak teraz warto korzystać z nowych możliwości i poszerzać kulinarne horyzonty.