Zbilansowana dieta – wady i zalety
Zbilansowana dieta charakteryzuje się tym, że zawiera odpowiednią ilość tłuszczów, białek i węglowodanów. Proporcje wspomnianych składników powinny wynosić odpowiednio 10:30:60, z niewielkimi zmianami. Posiłki w diecie zbilansowanej są komponowane w oparciu o piramidę zdrowego żywienia. Jej podstawą są warzywa i produkty zbożowe. Piramida zdrowego żywienia pomaga określić prawidłową porcję produktu oraz skomponować w pełni zbilansowany posiłek, więc warto się z nią zapoznać. Podstawową cechą zbilansowanej diety jest dążenie do utrzymania zrównoważonego bilansu energetycznego. Można wykorzystać zbilansowaną dietę także jako dietę odchudzającą. Deficyt kalorii powinien wynosić 500 kcal dziennie. Deficyt powstaje wtedy, gdy dostarczana ilość kalorii jest mniejsza niż suma kalorii potrzebna do zaspokojenia potrzeb energetycznych organizmu. Jedyną wadą zbilansowanej diety jest czasochłonność przygotowywania posiłków. Na efekty zbilansowanej diety trzeba trochę poczekać, ale za to są one trwałe. Źródło: http://agroturystykapoznan.pl/