Jabłka – wspomagają odchudzanie?
Jabłka są niskokalorycznymi owocami, które warto włączyć do diety odchudzającej. Charakteryzują się one wysoką zawartością pektyn. Błonnik rozpuszczalny w wodzie zamienia się w żołądku w żel wypełniając go i powodując uczucie sytości. Masa żelowa przemieszcza się powoli w kierunku jelita cienkiego pokrywając jego ściany i utrudniając węglowodanom przeniknięcie do krwiobiegu. Spowolnione wchłanianie cukrów umożliwia utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi. Jabłkowe pektyny pomagają oczyścić organizm z toksyn, które mogą powodować różne dolegliwości i przyczynić się do spowolnienia tempa przemiany materii. Jabłka zawierają szereg witamin i minerałów. Są one bogatym źródłem witaminy C, która jest niezbędna do spalania tkanki tłuszczowej i produkcji kolagenu. Wpływa ona korzystnie nie tylko na redukcję masy ciała, ale również na wygląd skóry. Źródło: http://rezerwacjaturystyczna.pl/