Dieta wysokotłuszczowa – wady i zalety
Dieta wysokotłuszczowa nie jest zdrowym wyborem i może powodować szereg dolegliwości zdrowotnych. Dieta może być skuteczna, ale osiągnięte dzięki niej rezultaty mogą okazać się bardzo nietrwałe. Dieta wysokotłuszczowa nie jest zbilansowana i nie powinna być długotrwale stosowana. Jadłospis charakteryzuje się tym, że na 1 gram białka przypada 2,5 – 3,5 g tłuszczu oraz jedynie 0,5 – 0,8 g węglowodanów. W jadłospisie powinny znaleźć się wysokotłuszczowe produkty, w tym masło, smalec, śmietana, salceson i pasztet. Konieczne jest ograniczenie ilości węglowodanów w diecie. Wysokotłuszczowa dieta początkowo powoduje obniżenie poziomu glukozy oraz zmniejszenie apetytu. W konsekwencji profil lipidowy początkowo może ulec poprawie. Niemniej po upływie kilku miesięcy stosowania wysokotłuszczowej diety może dojść do rozwoju chorób serca i układu krążenia. Wadą diety wysokotłuszczowej jest brak zbilansowania. Z kolei jej zaletą jest zmniejszenie apetytu oraz spadek masy ciała. Źródło: http://noclegi-zawoja.pl/